Catering na konferencje to zazwyczaj tylko dodatek do całego wydarzenia, jednak bardzo często decyduje o jego powodzeniu, a przynajmniej zadowoleniu uczestników i zaproszonych gości. Z tego powodu warto zadbać o to, aby okazał się po prostu udany. Wymaga to, rzecz jasna, wyboru właściwej firmy odpowiedzialnej za tego typu usługi. W poniższym artykule podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by podjąć dobrą decyzję.
Co to jest catering na konferencję?
Zanim jednak do tego przejdziemy, warto przedstawić samą ideę cateringu konferencyjnego. Pozwoli Ci to lepiej zrozumieć, dlaczego jego realizacja jest tak istotna. Polega on w głównej mierze na przygotowaniu i serwowaniu posiłków oraz napojów. Zazwyczaj są to przekąski, jednak w przypadku większych i dłuższych konferencji można pokusić się również o gorące dania. Wszystko tak naprawdę zależy od ustaleń i tego, co zawierać będzie umowa z firmą cateringową.
Wsparcie fachowców może być oczywiście znacznie szersze. Często polega na stworzeniu menu, a nawet całego planu dotyczącego przebiegu konferencji i poszczególnych przerw, w trakcie których słuchacze i prelegenci będą mogli skorzystać z bufetu. Dobre firmy cateringowe oferują ponadto obsługę kelnerską, są też gotowe spełniać rozmaite prośby i potrzeby swoich klientów.
Catering konferencyjny – przykładowe menu
Z racji tego, że na rynku działa wiele podmiotów realizujących tego typu usługi, ostateczną decyzję możesz podjąć na podstawie wielu kwestii oraz czynników, które są dla Ciebie istotne. Na pewno warto zapoznać się z propozycjami co najmniej kilku firm, tak aby dowiedzieć się, co są w stanie zrobić. Mowa tutaj zwłaszcza o przykładowym menu. Z czego może się składać?
- Jeżeli konferencja nie jest duża, wystarczający okaże się bufet zawierający gorące (kawa, herbata) i zimne napoje, a także przekąski. Mogą być to małe kanapki, roladki, tartaletki, czy też owoce. Coś, co da się szybko i łatwo zjeść.
- W przypadku większych eventów wymagania są inne. Poza przekąskami, kawą, herbatą, wodą i sokami na stole pojawią się również sałatki, dania mięsne, wegańskie bądź wegetariańskie. Do tego desery i takie dodatki jak jajka faszerowane, śledzenie, czy wrapy.
- Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby menu przygotować pełnoprawne menu. W trakcie dłuższej przerwy uczestnicy konferencji będą mogli zjeść dwudaniowy obiad, który na pewno doda im sił w trakcie wielu godzin wykładów, paneli dyskusyjnych i wszelkich mniejszych bądź większych wydarzeń.
Jak wybrać dobry catering na konferencję?
To, jak będzie wyglądał catering konferencyjny, w dużej mierze zależy od końcowych ustaleń. Najpierw jednak musisz zadbać o wybór właściwego podmiotu, który będzie za to wszystko odpowiadał. Nie jest łatwe, także z powodu szerokiej oferty rynkowej.
Na pewno warto wystrzegać się pochopnych decyzji podjętych wyłącznie na podstawie ceny. Tani catering na konferencję nie musi być wcale najlepszym rozwiązaniem. Ważne jest to, aby posiłki były świeże, smaczne i atrakcyjne dla oka. Do tego dochodzi profesjonalna obsługa zaproszonych gości, jak również dostawy, które będą realizowane na czas.
Zanim więc podpiszesz umowę, sprawdź, co takiego firma cateringowa jest w stanie zaproponować. Jakie posiłki przygotowuje, czy spełnia wymagania wegan, wegetarian lub osób unikających glutenu i czy proponuje też usługi dodatkowe. Wiele przydatnych informacji znajdziesz na stronie internetowej interesującego Cię podmiotu, a także w opiniach publikowanych przez innych klientów. Ich doświadczenia na pewno będą cenne, szczególnie wówczas, gdy wybierasz między dwoma, czy trzema podobnymi firmami.
Ogromne znaczenie ma też samo doświadczenie. Jeżeli specjaliści od cateringu w przeszłości pracowali przy podobnych zleceniach, istnieje większe prawdopodobieństwo, że poradzą sobie z kolejnym.
To właśnie na takiej podstawie warto wybierać firmę cateringową, która zajmie się „obsługą” organizowanej przez Ciebie konferencji. Współpraca z odpowiednimi ludźmi sprawi, że wszystko odbędzie się zgodnie z planem.